Onderzoek jouw veiligheidscultuur
Veilige zorg is niet alleen een kwestie van protocollen opstellen. Het draait vooral om bewustzijn, samenwerking en een open cultuur waarin medewerkers elkaar durven aan te spreken. Hoe ervaren jouw medewerkers de veiligheidscultuur binnen jouw organisatie? Waar gaat het goed en wat zijn de verbeterpunten?
Met een veiligheidscultuuronderzoek ontdek je hoe veiligheid wordt beleefd binnen jouw zorgorganisatie. Een ideaal uitgangspunt om een werkomgeving te creëren waarin medewerkers en cliënten zich prettig voelen.
Werk gericht aan jouw veiligheidscultuur
Veilig werken gaat verder dan protocollen en regels. Het draait om een omgeving waarin medewerkers risico’s herkennen, incidenten melden en elkaar durven aanspreken. Toch blijft dit in de praktijk vaak een uitdaging.
Soms staan protocollen keurig op papier, maar leeft de inhoud niet bij iedereen. Of kun je juist een verbeterslag maken in de opvolging van incidenten. Met het veiligheidscultuuronderzoek breng je dit (onder andere) in kaart en zet je een stap richting een veiligere werkcultuur.
Voor wie is dit onderzoek geschikt?
Een veiligheidscultuuronderzoek is geschikt voor zorgorganisaties die veiligheid serieus nemen en hier structureel aan willen werken. Vanuit de norm HKZ Zorg & Welzijn wordt er bovendien geëist om de veiligheidscultuur binnen de organisatie vast te stellen.
Vaak wordt een veiligheidscultuuronderzoek gecombineerd met een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO). Waar het MTO zich richt op werkplezier en tevredenheid, gaat het veiligheidscultuuronderzoek dieper in op veiligheid, risicobewustzijn en cliëntveiligheid.
Zo voeren wij jouw veiligheidscultuuronderzoek uit
-
Je ontvangt de vragenlijst met daarop onder andere de volgende thema’s: cliëntveiligheid, aanspreek- en nalevingsgedrag en het registreren, evalueren en leren van incidenten. Zo heb je alvast inzicht in de vragen die straks aan je medewerkers gesteld worden.
Ook vragen wij je om de e-mailadressen van je medewerkers bij ons aan te leveren.
-
We zetten het veiligheidscultuuronderzoek klaar en voegen eventueel jouw extra vragen toe. Ook bereiden we een uitnodiging aan je medewerkers voor in jouw huisstijl.
-
Alles naar wens? Dan sturen wij het veiligheidscultuuronderzoek uit. Wij zetten de vragenlijst ongeveer 2 weken open. In overleg kan dit ook over een langere periode.
-
Nadat alle inzendingen binnen zijn, analyseren wij de resultaten. De belangrijkste trends komen terug in een uitgebreid rapport.
Ons veiligheidscultuuronderzoek is gebaseerd op de IZEP-methode
IZEP staat voor Instrument voor Zelfevaluatie van de Zorg en meet veiligheid op basis van de veiligheidscultuurladder. Deze ladder kent vijf niveaus:
Ontkennend – "Waarom zou ik verbeteren?"
Reagerend – "We handelen pas als er iets misgaat."
Berekenend – "We volgen de regels, maar veiligheid is geen prioriteit."
Proactief – "We denken vooruit en pakken risico’s aan voordat het problemen worden."
Vooruitstrevend – "Veiligheid is integraal onderdeel van alles wat we doen."
Elke vraag in het onderzoek bevat vijf stellingen die corresponderen met een niveau op de ladder. Medewerkers kiezen de stelling die het beste bij hun werkomgeving past. Dit geeft een helder beeld van waar de organisatie staat en waar verbetering mogelijk is.
Het doel? Doorgroeien naar stap 5, waar veiligheid een vanzelfsprekend onderdeel is van de dagelijkse praktijk.
Wist je dat SLiM! nog veel meer onderzoekt?
Hoe staat het ervoor met jouw veiligheidscultuur?
Een veiligheidscultuuronderzoek is geen eenmalige check, maar een kans om veiligheid structureel te verbeteren. Wil je weten waar jouw organisatie staat? Wij helpen je graag.